VIKINGETID
TIDLIG MIDDELALDER
SEN MIDDELALDER
REFORMATION
LAND TIL BY
MODERNE KIRKER
VIKINGETIDEN - KIRKER BYGGET AF TRÆ
Da det var vikingetid i Danmark, troede mennesker på de nordiske Guder. Du kender nok flere af dem, f.eks. Thor, Odin og Freja. I lande sydpå var mange blevet kristne. Der var munke som rejste til Danmark og fortalte om kristendommen. De håbede på at mennesker her, ville begynde at tro på den nye religion, kristendommen. Der var en del der skiftede tro. En munk som hed Ansgar fik i år 848 lov til, at bygge den første kirke i Danmark. De første kirker i Danmark var alle sammen meget små og bygget af træ. Trækirkerne var ikke særligt holdbare og mange brændte. Derfor er der ingen trækirker tilbage i Danmark.
I Ribe vikingecenter er der bygget en model af, hvordan man tror Ansgars første kirke så ud.
TIDLIG MIDDELALDER - KIRKER BYGGET AF STEN
Med tiden var der mange der skiftede tro fra nordisk mytologi til kristendom, og der blev brug for flere kirker. Man begyndte at bygge kirkerne af store sten, som man samlede på markerne. Det var hårdt arbejde. Stenkirkerne blev bygget større og højere end trækirkerne. Den måde man byggede på, er senere blevet kaldt romansk byggestil, fordi vi lærte det af romerne.
På frilandsmuseet Hjerl hede har man bygget en kirke sådan, som de så ud i 1100-tallet.
På Gladsaxe kirke kan man se den gamle romanske kirke i granitsten. Man kan se hvordan kirken, senere er blevet bygget større med mursten. Inde i kirken kan man se en døbefont, som også er fra starten af middelalderen. Den er hugget i granit.
SEN MIDDELALDER - KIRKER BYGGET AF MURSTEN
Man blev efterhånden dygtigere til at bygge. Der kom mange håndværkere på rejse sydfra. De lærte os nye ting. Noget af det nye man lærte, var at lave mursten. Det var meget nemmere at bygge med mursten end med granitsten. Man kunne bygge både hurtigere og højere. Man lærte også at lave hvælvinger. Det er store buede lofter. Dét med at bygge stort og højt blev meget moderne. Den måde at bygge på, er senere blevet kaldt for gotisk byggestil.
På Herlev Kirke er der kamtakker og inde i kirkerummet er der hvælvinger.
REFORMATIONEN - KIRKERRUMMET ÆNDRER SIG
I starten af 1500-tallet var der en tysk munk som hed Martin Luther. Han ville lave kirken om. Han var utilfreds med, at man kunne bede bønner eller betale penge for at få tilgivelse for sine synder. Han mente, at man skulle tro for at blive tilgivet. For at kunne tro skulle man høre Guds ord. Det skulle man i kirken når præsten talte og ved at læse bibelen. Derfor skulle præsterne prædike på et sprog man forstod, og bibelen skulle oversættes til et sprog, man kunne læse. I kirkerne betød dét, at der kom prædikestole og bænke. Her kunne man sidde og høre Guds ord.
Her ser man et billede af den tyske præst Martin Luther. Han ville forandre kirken.
Det øverste billede er Altertavlen fra Udby Kirke. Den er fra år 1585 og det, der står på den, er vigtige ord fra Bibelen. I kirkerne blev ord i denne tid vigtigere end billeder.
Det nederste billede er fra Gladsaxe kirkes kirkerum. Her kan man se, at væggen mellem kirkeskibet og koret er fjernet, så almindelige folk kunne komme op til alteret. Der er også kommet prædikestol og bænke i kirkerummet.
FRA LAND TIL BY - ALT UDEN OM KIRKEN FORANDRER SIG!
I middelalderen var der mange, der levede af landbrug, og byerne var ikke særlig store. Sådan fortsatte det i indtil 1800-tallet. Dér kom nemlig en opfindelse, som ændrede meget i verden – dampmaskinen!
Opfindelsen betød, at der kom toge, og mange fabrikker med maskiner. Nu flyttede mange mennesker til byerne, for at bo og arbejde. I byerne begyndte man, at bygge boliger og også kirker til alle de mennesker, der kom til.
Her kan man se et kort fra 1912 og et kort fra 1967.
På kortet kan du også se togskinnerne til det, man kalder for Slangerupbanen.
Prøv at se hvor meget byerne er vokset efter der kom tog. Måske kan du finde det sted du selv bor.
Billedet til venstre: Slangerupbanen indvies 1906. Gladsaxe arkiv
Billedet til højre: Damplokomotivtog ved Bagsværd. Gladsaxe arkiv
MODERNE KIRKEBYGGERI
I 1960´erne var der kommet nye materialer, som var lette at bygge med, f.eks. stål og beton og glas. I Gladsaxe og Herlev blev der på kun 16 år bygget hele 8 nye kirker. Det var mange for så lille et område.
De nye kirker var meget forskellige. De lignede slet ikke dem man byggede i middelalderen. Mange af de nye kirker blev bygget af firkantede og endda trekantede dele. Det var også populært at lave flade tage.
De fleste af de moderne kirker fik tårn og selvfølgelig et skib, ligesom man kendte det fra de gamle kirker. Men de fik også andre rum som kontorer, køkken og legerum. Kirkerne var ikke længere kun et sted til gudstjenester, bryllup og andre ritualer. Det blev almindeligt, at kirkesalen blev brugt til aktiviteter som koncerter, baby-salmesang og teater.
Øverst kan du se Buddinge Kirke. Den har bygningsdele der ligner kasser.
Nederst kan du se Bagsværd Kirke er bygget med moderne materialer som beton og stål.
ARBEJD MED DISSE OPGAVER
HVORNÅR VAR DET NU DET VAR?
UDSMYKNING PÅ TRÆKIRKER
HVORNÅR ER KIRKERNE BYGGET?